Ce trebuie să știi despre tratamentele ortodontice?
Aparatul dentar a devenit tot mai des utilizat în rândul tuturor categoriilor de vârstă atunci când vine vorba despre aspectul fizic și când discutăm despre sănătatea dentară. Este adevărat că cei mai mulți dintre aceia care apelează la purtarea unui aparat dentar sunt adolescenții și tinerii, dar și persoanele de vârstă adultă poartă aparatul dentar atunci când nu sunt mulțumiți de aspectul sau de poziția danturii.
Ramura medicinei dentare care se ocupă de poziționarea corectă a dinților se numește ortodonție. Această ramură vizează diagnosticarea, prevenirea și tratarea anomaliilor dento-dentare și dento-maxilare. Vorbim despre o procedură foarte importantă în rândul copiilor pentru a putea corecta dantura la vârste cât mai fragede.
Însă și adulții pot să beneficieze de acest tratament, mai ales dacă ținem cont de faptul că pacienții de vârstă adultă nu mai au problema cu dinții care urmează să erupă sau cu evoluția oaselor la nivel de mandibulă sau de maxilar.
Scopul principal al tratamentului ortodontic cu aparat dentar este acela de a îmbunătăți calitatea vieții pentru pacient. Indiferent dacă vorbim despre recâștigarea încrederii de sine sau dacă discutăm despre o mai bună ocluzie, pacientul se va putea bucura de o calitate crescută a vieții în urmă tratamentului ortodontic. Mai mult decât atât, un aparat dentar poate ajuta inclusiv la sănătatea parodontală în timp și la sănătatea articulației temporo-mandibulare.
Prin tratamentele ortodontice efectuate în Cabinet stomatologic Dr. Diana Pop, pacientul va putea să se bucure timp îndelungat de aceste beneficii și rezultate. Primul pas în tratamentul ortodontic este punerea unui diagnostic corect în urmă unei consultații amănunțite. Pacientul va primi toate informațiile din partea medicului stomatolog cu privire la purtarea aparatului dentar.
În aceeași măsură pacientul va prezenta medicului toate așteptările sale și care sunt eventualele limite ale tratamentului. Decizia cu privire la tipul de aparat dentar care urmează a fi purtat de pacient, durata alocată tratamentului, frecvența cu care se vor face activarile la nivelul aparatului dentar, toate acestea se vor stabili în urma discuției dintre pacient și medic.
Avantaje și dezavantaje aparate dentare
Folosirea aparatelor dentare presupun anumite avantaje pentru pacienții care doresc să rezolve problema dinților care nu sunt într-o poziție optimă și care caută obținerea unui zâmbet perfect.Un prim avantaj constă în prevenirea sau stoparea evoluției pentru anumite anomalii la nivelul danturii sau al maxilarului.
Un al doilea avantaj constă în rezolvarea problemei date de înghesuirea dinților. Tot un avantaj major al purtării unui aparat dentar este alinierea dinților migrati pentru că ulterior să poată fi incluși într-o lucrare protetică. Și nu în ultimul rând, obținerea unui zâmbet sănătos și recăpătarea încrederii de sine poate fi amintit drept cel mai mare avantaj.
Multă lume se întreabă dacă există dezavantaje în cazul tratamentului ortodontic. Pot fi amintite anumite aspecte care pot fi considerate că fiind dezavantaje. Timpul mai îndelungat alocat pentru igienă dentară și atenția pentru această practică zilnică este un aspect. Un al doilea dezavantaj pot fi durerile în urmă activarilor aparatului dentar. Și nu în ultimul rând anumite restricții în consumul unor alimente poate fi un dezavantaj al tratamentelor ortodontice.