Ce implica detartrajul profesional?

Detartrajul dentar se refera la procedura prin intermediul careia medicul stomatolog apeleaza la diferite instrumente in vederea indepartarii cantitatii de tartru care s-a depus in timp la nivelul suprafetelor dentare si interdentare. Cu alte cuvinte, bacteriile care s-au depus in timp la nivelul dintilor si intre anumiti dinti, bacterii care pot pune in pericol sanatatea dintilor, sunt indepartate cu ajutorul unor instrumente speciale.

 

Procedura de detartraj nu implica durere pentru pacient si este o procedura absolut necesara pentru ca pacientul sa aiba o igiena orala corespunzatoare. Din acest motiv este nevoie ca fiecare persoana sa apeleze periodic la detartrajul dentar efectuat intr-un cabinet stomatologic. Este o abordare complet non-invaziva pentru dantura pacientului, procedura neavand vreo urmare negativa la adresa structurii dentare.

Exista mai multe metode prin care se poate efectua detartrajul, iar una dintre acestea este cea cu ultrasunete. Aceasta abordare implica folosirea unui dispozitiv cu ultrasunete pentru dislocarea depozitelor de tartru. Rezultatul consta in eliberarea de sub depunerile nocive a dintilor si prevenirea altor probleme de sanatate orala la nivelul dintilor si al gingiei. Datorita faptului ca aparatul cu ultrasunete este intotdeauna folosit impreuna cu un jet de apa, supraincalzirea acestuia este prevenita, iar lezarea structurilor sanatoase nu este permisa.

Principalele beneficii ale detartrajului profesional

Daca nu apelezi frecvent la medicul stomatolog pentru a beneficia de procedura de detartraj profesional, trebuie sa stii ca aceasta ofera o serie importanta de avantaje. Un prim beneficiu major este acela ca previne afectiunile gingivale. Datorita faptului ca gingia este foarte sensibila la depunerile de tartru care pot patrunde intre dinti si gingie, poate rezulta o inflamatie a gingiei si sa rezulte o sangerare. Ulterior poate aparea descoperirea dintilor, iar de aici pana la aparitia in timp a bolii parodontale nu mai este un proces foarte indelungat.

Un al doilea beneficiu este dat de pastrarea sanatatii generale bune. In momentul in care te bucuri de o cavitate bucala sanatoasa, vei putea avea o sanatate generala buna la nivelul intregului organism. Eliminarea tartrului prin procedura de detartraj dentar ajuta la pastrarea echilibrului pentru sanatatea inimii, putand duce la controlul asupra unor afectiuni precum diabetul. Datorita faptului ca bacteriile din cavitatea bucala pot patrunde in sange si ulterior la inima sau chiar la alte organe, indepartarea acelor bacterii este o abordare indicata.

Mentinerea unei respiratii proaspete este un alt beneficiu major pentru efectuarea periodica a unui detartraj profesional. Odata ce este indepartat tartrul si placa bacteriana este eliminata, mirosul neplacut al respiratiei nu mai reprezinta o problema. Impreuna cu o igiena orala corespunzatoare, pacientul nu va mai avea problema cu respiratia neplacuta. Nu in ultimul rand amintim aici economia de bani prin evitarea problemelor dentare care pot fi cauzate sau favorizate de depunerea tartrului si a placii bacteriene, dar si aspectul mult mai placut al dintilor prin faptul ca se evita aparitia petelor galbene de pe dinti. Daca iti doresti sa beneficiezi de toate aceste avantaje, poti apela la serviciile de detartraj profesional oferite de Cabinet stomatologic Dr. Diana Pop.