Scopul tratamentelor endodontice
Endodonția este ramura medicinei dentare care se ocupă de tratamentele care au drept scop rezolvarea afecțiunilor care survin la nivelul pulpei dintelui (ale nervului dintelui) și reprezintă baza stomatologiei. Acest lucru se datorează faptului că durata de viață a unui dinte depinde în cea mai mare parte de corectitudinea cu care sunt efectuate tratamentele endodontice.
Nervul dintelui poate fi afectat în urmă apariției unor carii dentare care devin în timp foarte profunde, carii netratate din timp sau al unor obturații care au fost efectuate cu mult timp în urmă. De asemenea, afectarea nervului dintelui poate să fie rezultatul unor obturații incorect realizate sau a unor eventuale traumatisme.

Principalul scop la unui tratament endodontic este acela de a menține dinții naturali la nivelul arcadelor dentare. În acest sens sunt efectuate o serie de proceduri printre care amintim curățarea, lărgirea, dezinfectarea și obturarea în mod etanș a canalelor radiculare prin folosirea unor materiale speciale.
Există situații în care este necesară tratarea unui dinte care a fost anterior supus unui tratament endodontic, caz în care se poate că tratamentul anterior să fi eșuat. În acest caz este necesară îndepărtarea obturatiilor precedente și depunerea efortului de a recupara dintele prin intermediul unor tehnici speciale. În cadrul acestor tehnici regăsim îndepărtarea instrumentelor rupte pe canal, refacerea perforatiilor, identificarea canalelor suplimentare care nu au fost remarcate în cadrul primului tratament.

Endodonția vizează folosirea unor proceduri foarte laborioase, care pot dura timp îndelungat și pentru care medicul stomatolog are nevoie de multă pregătire și de echipamente profesionale cât mai moderne. Cu ajutorul unor instrumente de mare precizie medicul stomatolog poate identifica eventuale calcifieri sau fisuri care nu pot fi observate cu ochiul liber. Diagnosticarea corectă a acestora este foarte importantă pentru că tratamentul de endodonție să fie o reușită.
Avantajele unui tratament endodontic efectuat correct
Orice tratament endodontic efectuat corect înseamnă prelungirea duratei de viață a dintelui care a prezentat anumite probleme. Prin urmare vorbim despre evitarea extracției premature a dintelui și în consecință vorbim despre evitarea nevoii de a apela la tratamentul de implant dentar. Cabinetul Stomatologic Dr. Diana Pop dispune de aparatură și instrumente moderne pentru a oferi fiecărui pacient care apelează la serviciile noastre tratamente endodontice eficiente și cu rezultate pe termen lung.
Procedura în cadrul tratamentelor endodontice se realizează sub anestezie astfel încât pacienții nu vor avea probleme cu senzația de durere. În anumite cazuri se poate resimți un ușor disconfort după trecerea efectului anesteziei, însă în cel mult 2-3 zile orice senzație de disconfort dispare dacă tratamentul a fost realizat corespunzător. Datorită faptului că tehnicile folosite în medicina dentară a evoluat semnificativ în ultimii ani, astăzi sunt folosite tehnici tot mai puțin invazive și care sunt foarte precise.Înaintea oricărui tratament endodontic este nevoie de efectuarea unei consultații, iar în continuare medicul dentist va decide dacă este necesară efectuarea unui astfel de tratament.
În măsura în care medicul stomatolog decide că acest lucru este posibil, înseamnă că nu va fi necesară extracția dintelui respectiv. Premergător tratamentului endodontic se va efectua o radiografie dentară pentru a avea o imagine detaliată a situației la nivelul dintelui.