Principalele avantaje ale implantului dentar
Implantologia este ramura stomatologiei care are drept scop înlocuirea dinților lipsa cu dinți artificiali, aceștia fiind numiți implanturi dentare. Implanturile dentare au atât forme, cât și design-uri diferite, fiind introduse la nivelul osului alveolar pentru a ține loc de rădăcina asemenea unui dinte natural.
În funcție de abordarea aleasă pentru implantul dentar, peste rădăcina artificială a dintelui se vor face lucrările care vor înlocui coroana dintelui. Există o anumită perioada de timp necesară pentru că implantul să se integreze perfect în structura osoasă, astfel încât să fie rezistent la forțele masticatorii. Implantologia vizează inclusiv restaurarea osului și a gingiei pierdute în urmă retractiei gingivale, restaurare fără de care implanturile nu au funcționalitate deplină și nici cea mai bună estetică.
Există mai multe avantaje pentru care implanturile dentare sunt recomandate pacienților care au suferit pierderea unui dinte. Un prim avantaj constă în păstrarea intactă a dinților vecini. Spre deosebire de lucrările pe punți dentare când dinții vecini sunt slefuiti, pentru un implant dentar dinții vecini nu sunt afectați. Un al doilea avantaj este reprezentat de efectul fizionomic foarte bun.
Ajungem la un al treilea avantaj, și anume funcționalitatea foarte bună pe care o au implanturile dentare. Nu în ultimul rând faptul că vorbim despre implanturi dentare biocompatibile este un avantaj semnificativ, fapt pentru care pacienții nu sunt supuși riscurilor de efecte adverse sau de complicații în urma integrării implantului propriu-zis.
Există contraindicații pentru implantul dentar?
Este important de punctat faptul că nu toți pacienții pot să beneficieze de tratamentul de implant dentar. În rândul persoanelor pentru care implantul dentar este contraindicat regăsim pacienții care suferă de bruxism, pacienții care sunt diagnosticați cu osteoporoză sau cu diabet zaharat decompensat, dar și pacienții care suferă de ciroză hepatică.
Tot în această categorie regăsim și pacienții cu boli maligne și aceia care urmează tratament pe baza de radioterapie. Dincolo de persoanele care din anumite considerente medicale nu pot urma tratamentul de implant dentar, mai există și persoanele care sunt încadrate în categoria marilor fumători, persoane pentru care de asemenea implantul dentar nu este un tratament stomatologic indicat.
Proceduri pentru cazurile mai complicate pentru implanturi dentare
În anumite cazuri mai complicate pacienții au nevoie de intervenții suplimentare pentru inserarea implantului dentar. Procedura de sinus lift asigura volumul de os necesar în zonele laterale superioare și presupune ridicarea membranei sinsului maxilar pentru umplerea spațului cu os artificial. Referitor la aditia de os, această procedură vizează creșterea în volum a osului pentru introducerea implantului.
În Cabinetul stomatologic Dr. Diana Pop fiecare pacient poate beneficia de lucrări de implant dentar pentru a înlocui un dinte pierdut sau mai mulți dinți pierduți. În măsura în care pacientul a pierdut dinții în urmă cu mai multe luni, se va face o lucrare de adiție osoasă pentru a reda funcționalitatea gingiei. Fiecare pacient va beneficia de un tratament personalizat pentru implant dentar, în funcție de nevoile pacientului, dar și în funcție de bugetul pe care pacientul îl are la dispoziție pentru o astfel de lucrare dentară.