Ortodonția și ce presupune aceasta

Există foarte multe persoane care nu au o poziționare corectă a danturii și care uneori au o ocluzie (mușcătura) nepotrivită. Aceste probleme sunt atât de ordin estetic pentru pacient, cât și din punct de vedere funcțional. Pentru a remedia aceste probleme, pacienții pot apela la tratamentele ortodontice. În momentul în care vorbim despre ortodonție vorbim despre acea ramură a medicinei dentare care are drept scop punerea unui diagnostic și tratarea oricărui aspect care este incorect din punct de vedere al poziționării danturii, dar și la nivelul fetei. De asemenea, datorită poziției necorespunzătoare a danturii sau a oaselor de la nivelul cavitatii bucale, apare ocluzia incorectă, iar prin ortodonție se pot remedia aceste probleme.

În cadrul tratamentelor ortodontice se apelează la aparatele dentare. O mușcătura incorectă afectează atât aspectul estetic, cât și funcționalitatea danturii. În timp se poate ajunge chiar la dezvoltarea afecțiunilor de tip parodontal, fapt pentru care este recomandat că pacienții să apeleze imediat la un medic stomatolog atunci când mușcătura incorectă este o problema.

Un alt aspect important de luat în calcul este faptul că fără a fi supus presiunilor date de stimularea fiziologică din timpul mestecarii alimentelor, orice dinte va putea să fie supus acumulării treptate de placă bacteriană. Această netratată se va transforma în tartru, iar ulterior pot să apară probleme precum inflamarea gingiilor sau dezvoltarea cariilor dentare.

Ortodonția vizează de asemenea și înghesuirea dentară, caz în care dantură este mult mai mult supusă riscului de apariție a plăcii bacteriene. De aici se pot dezvolta carii dentare care să pună probleme fiecărui pacient. Toate aceste probleme și riscuri la adresa sănătății dentare pot fi combătute prin intermediul procedurilor de ortodontie.

Tratamentele ortodontice și specificul acestora

Primul lucru la care foarte mulți pacienți care apelează la Cabinet stomatologic Dr. Diana Pop se gândesc atunci când vine vorba despre tratamentele ortodontice este acela cu privire la tipul de aparat dentar care se potrivește. Aparatele dentare sunt instrumentul prin care majoritatea problemelor de tip ortodontic pot fi rezolvate.

Pacienții cu cele mai bune rezultate în ortodonție sunt copiii, datorită faptului că dinții acestora se pot modela ușor și pot lua relativ ușor poziția dorită. Există foarte multe dispozitive ortodontice prin care copiii să poată beneficia de rezultatele cele mai bune și cu un minim de disconfort odată ce a fost montat aparatul dentar.

Însă și adulții pot să se bucure de rezultatele tratamentelor ortodontice odată ce aceștia iau decizia de a urmă un astfel de tratament. Un tratament ortodontic efectuat precoce poate duce la o coordonare optimă a oaselor cavității bucale care să permită dezvoltarea danturii într-un mod optim, fără a permite înghesuirea dinților. Astfel sunt prevenite extracțiile dinților permanenți și se ajută la îmbunătățirea vorbirii.

Dacă ești în postura de părinte și dorești să te asiguri de faptul că cel mic va avea o dantură sănătoasă și corect poziționată, este recomandat să apelezi la serviciile noastre pentru ortodonție. În aceeași măsură, dacă tu că și adult ai nevoie de poziționarea corectă a danturii sau de rezolvarea mușcăturii incorecte, atunci cu siguranță că este recomandat să apelezi la tratamente ortodontice.