Precizia este foarte importantă în orice domeniu medical, iar domeniul medicinei dentare nu face excepție. Din acest motiv înainte de a urma orice tratament stomatologic este foarte utilă efectuarea unei radiologii dentare. Prin faptul că se apelează la imagistică panoramică și cefalometrică, fiecare diagnostic poate fi semnificativ îmbunătățit din perspectiva preciziei și a planificării pașilor care urmează a fi abordați. Cu ajutorul serviciilor de radiologie dentară, fiecare pacient va putea urma un tratament personalizat în funcție de nevoile sale, în funcție de problemele cu care se confruntă.

Pe baza imaginilor obținute în urma radiologiei dentare, medicul stomatolog poate să identifice cu exactitate care este structura osoasă la nivelul maxilarului și a mandibulei, cum sunt poziționați dinții, dar și care este starea de sănătate la nivelul fiecărui dinte.

Dacă o observăție vizuală permite doar o părere de specialist cu privire la cum arată structura dinților la exterior, prin intermediul imaginilor obținute în urma unei radiologii, medicii stomatologi vor putea identifica orice problemă care nu este vizibilă doar în urma unei consultații vizuale. Mai mult, radiologia dentară oferă imagini inclusiv în ceea ce privește ocluzia, adică modul în care este efectuată mușcătura.

La Cabinet stomatologic Dr. Diana Pop poți efectua radiologie dentară rapidă, în deplină siguranță și care oferă precizie. Radiografia poate fi panoramică, atunci când se efectuează pentru a avea o imagine de ansamblu asupra întregii cavități bucale sau radiografia retroalveolară, atunci când radiografia se concentrează asupra unui număr redus de dinți și asupra unei zone limitate la nivelul cavității bucale. În urma oricărei radiografii, medicul stomatolog va putea observa imediat care sunt caracteristicile danturii pacientului, dar și care sunt eventualele afecțiuni existente.

Radiografiile dentare sunt necesare în diferite situații și de cele mai multe ori sunt făcute doar la recomandarea medicului stomatolog. O prima situație în care este nevoie de o radiografie dentară este aceea în care urmează să mergi la un control stomatologic periodic. Pentru a putea observa eventuale modificări la nivelul danturii, medicul stomatolog va apela la radiografia dentară și astfel va putea observa dacă sunt anumite probleme care au survenit de la ultima vizită în cabinetul stomatologic.

O a două situație în care poate fi necesară o radiografie dentară este aceea în care pacientul are implanturi dentare. În acest caz este indicată efectuarea unei radiografii panoramice minim o dată pe an pentru că medicul stomatolog să poată identifica orice eventuală afecțiune care poate duce la probleme de stabilitate în cazul implanturilor dentare.

Tratamentele ortodontice se numără de asemenea printre cazurile în care radiologia dentară este necesară. În acest mod specialistul va putea urmări dacă aparatul dentar este utilizat eficient pentru îndreptarea și poziționarea dinților în mod corect. Nu în ultimul rând radiografia dentară este o opțiune și în condițiile în care pacientul reclamă o durere foarte puternică la nivelul danturii.

Este important de amintit faptul că serviciile de radiologie dentară sunt sigure și nu pun în pericol sănătatea pacientului. Prin prisma aparaturii moderne pe care o folosim în cabinetul stomatologic și prin folosirea suporturilor ultra rapide, radiațiile sunt în doze foarte mici. Mai mult, pacientul este protejat de șorțurile de plumb, acestea fiind folosite pentru a nu permite radiațiilor să treacă înspre acele zone care nu sunt de interes pentru radiologia dentară.