Caracteristicile și specificul protezelor dentare

Pentru anumiți pacienți care au nevoie de înlocuirea danturii lipsă de pe una dintre arcade sau de pe ambele arcade, protezele dentare reprezintă una dintre soluțiile stomatologice la îndemână. Protezele sunt lucrările protetice care vin să înlocuiască dantura lipsă. În funcție de numărul dinților care trebuie înlocuiți, aceste proteze dentare pot fi totale sau parțiale.

Proteză dentară este acel dispozitiv folosit în cadrul tratamentelor stomatologice pentru înlocuirea dinților lipsa. Este un dispozitiv confecționat din diferite tipuri de materiale precum rășini acrilice, metal sau ceramică. Protezele dentare sunt realizate pentru a răspunde nevoilor fiecărui pacient în parte, fiind astfel individualizate pe specificul fiecărui caz.

 

Protezele au rolul de a oferi atât un aspect plăcut la nivelul danturii, cât și de a reda încrederea în sine pentru pacienții care din nefericire au dinți lipsă sau au dantură complet lipsă. În același timp protezele dentare ajută la recăpătarea funcțiilor masticatorii.

În condițiile în care sunt păstrate și întreținute în mod corespunzător, protezele dentare pot avea o durată de viață lungă. Un alt avantaj pentru protezele dentare este faptul că acestea pot ajuta la îmbunătățirea aspectului la nivelul feței și contribuie inclusiv la întărirea mușchilor faciali.

Cine poate să opteze pentru proteze dentare?

Decizia cu privire la posibilitatea de a beneficia de o proteză dentară vine în urma unei consultații și analize atent efectuate de către medicul stomatolog cu privire la situația fiecărui pacient în parte. În principiu, protezele dentare pot fi folosite de către orice pacient. Tipul de proteză pentru fiecare pacient în parte este decis în funcție de numărul de dinți lipsă.

Dacă avem pacienți care încă mai au dinți naturali pe care se poate sprijini proteza, atunci este recomandată o proteză parțială. Dacă în schimb pacientul nu mai are nici un singur dinte natural, atunci cu siguranță că opțiunea este o proteză totală.

Este foarte important ca pacientul să știe că în urmă discuției avute cu medicul stomatolog, acesta îi poate propune tratamentul adecvat nevoilor sale și bugetului avut la dispoziție. Pentru că există cazuri în care pacientul poate opta pentru punți dentare sau implanturi și să nu apeleze la proteze.

 

Realizarea protezelor dentare

În vederea confecționării unei proteze dentare, medicul stomatolog va face amprentarea arcadelor unde trebuie înlocuiți dinții lipsă. Pe baza amprentei respective tehnicianul dentar va realiza proteza dentară și astfel pacientul va beneficia de aceasta. Alegerea nuanței pentru proteză trebuie făcută la sugestia medicului stomatolog, pentru că aspectul estetic să nu fie unul deranjant pentru pacient.

Având în vedere că nu întotdeauna proteza dentară este potrivită încă de la prima probă pe mușcătura pacientului, în cadrul unei alte ședințe la medicul stomatolog se va putea ajusta mușcătura pentru că atât dantura, cât și gingiile să funcționeze cât mai bine. Odată stabilită varianta finală a protezei, aceasta este trimisă către tehnician pentru a o finaliza și a ajunge la pacient. La Cabinet stomatologic Dr. Diana Pop pacienții pot beneficia de tratamentele pentru proteze dentare. În urma consultației medicul stomatolog va propune pacientului cea mai bună soluție în vederea rezolvării problemelor cauzate de dintîi sau de dantura lipsa.